„Entscheidung für Qualität“
„Rozhodnutí pro kvalitu“
Stubai je světoznámé rakouské turistické a lyžařské centrum, které se nachází v
oblasti Tyrolských Alp. Region nevyniká ovšem pouze přírodními scenériemi a lyžařskými
centry, ale i staletou tradicí kovářských dílen a příbuzných řemesel.
Více než 100 let se v oblasti kolem města Fulmpes rozvíjí průmyslové zpracování
oceli, které navazuje na tradici kovářských dílen, která v této oblasti sahá až
do 14. století. Mezi tradiční obory tehdy patřila např. výroba sečných a bodných
zbraní a nářadí pro hornický průmysl. V 17. století místní kovárny vynikaly produkcí
nožů a zemědělského nářadí. V současnosti se místní firmy zaměřují na produkci vysoce
kvalitního nářadí a nástrojů, jedinečných nožů, zahradnického příslušenství, horolezeckých
pomůcek a výrobků pro letecký sport.
Stubai Werkzeugindustrie je obchodní značkou, která sdružuje a zaštiťuje 24 větších
či menších výrobců působících v oblasti Stubaital. Tito výrobci zpracovávají ročně
několik tisíc tun prvotřídní oceli. Sdružení výrobců po jednu značku bylo založeno
již v roce 1897 a od roku 1960 nese současný název Stubai.
Provozy Stubai Werkzeugindustrie splňují normy managementu jakosti ISO 9001.
Dláta Stubai
Stěžejním sortimentem našho internetového obchodu je nabídka řezbářských, truhlářských
a soustružnických dlát Stubai. Tato dláta vznikají v jedné z menších výrobních provozoven
sdružení Stubai Werkzeugindustrie. Jedná se o manufakturu založenou již v roce 1740.
V současnosti její chod zajišťuje již devátá generace původních majitelů.
Řezbářství a další řemesla spojená s uměleckým zpracováním dřeva jsou pro oblast
tyrolských Alp typickými. V zimních měsících byla po staletí jediným zdrojem obživy
místních obyvatel. Není tedy divu, že v této oblasti Alp působí již několik staletí
i řada kovářů a výrobců řezbářských nástrojů, kteří ve spolupráci s řezbáři vyvíjeli
kvalitní a osvědčená dláta. Tyto zkušenosti shromažďované po staletí, použití špičkových
materiálů, precizní kování a tepelné zpracování, profesionální broušení a leštění
jsou zárukou dokonalé kvality dlát Stubai.
Výroba dlát Stubai
Pro výrobu dobrého dláta není klíčovou jen kvalitní surovina, kalení, kovářská práce
a broušení. Závisí především na pečlivém provedení všech dílčích výrobních operací.
Firma Stubai spolupracuje při vývoji a testování dlát s řadou známých řezbářů a
sochařů a také se školami uměleckořemeslného typu.
Dláta Stubai jsou dostupná ve více než 1000 formách a typech, na základě poptávky
jsou v posledních letech vyráběna i v provedení s delším leštěným ostřím (jsou žádaná
zvláště v zámoří).
Jsou zhotovena z oceli „K 200“, speciálního materiálu, který je nakupován v Rakousku
(Böhler Uddeholm) nebo Německu (ThyssenKrupp). Ocel obsahuje uhlík, chrom, mangan
a křemík.
Prvotním materiálem pro výrobu dlát je ocelová tyč o průměru 10 až 35 mm (v závislosti
na konečné velikosti vyráběného dláta). Na výrobu řezbářských nástrojů a dlát se
používá jiná ocel, než na výrobu soustružnických dlát. Tyto materiálové rozdíly
vycházejí především ze skutečnosti, že řezbářský nástroj se při práci výrazněji
nezahřívá, soustružnický ano, a také z celkového charakteru práce (řezbářský nástroj
zhotovený z oceli pro soustružnické dláto by byl příliš měkký, soustružnické dláto
zhotovené z materiálu pro řezbářský nástroj by nedrželo ostří a při soustružení
by došlo k poškození materiálu teplem). Ocel pro řezbářský nástroj obsahuje například
více uhlíku. Tvrdší ocel tedy zákonitě neznamená „lepší ocel“. Ocel, která je příliš
tvrdá totiž ztrácí pružnost. A ta hraje klíčovou roli především u soustružnických
dlát, které se používají v součinnosti s vysokoobrátkovým strojem. Ideálem tedy
je dokonalý poměr tvrdosti a pružnosti. A v něm spočívá celá složitost výroby kvalitního
nástroje.
Prvotní materiál je zkrácen na požadovanou délku a nejčastěji ručně vykován, což
je pro kompaktnost a vlastnosti konečného výrobku výhodnější, než kování v zápustce.
Nejdříve je vykován trn rukojetí a poté je vytvarována hlavní část nástroje co nejblíže
konečné tloušťce a šířce. Polotovar je následně vyžíhán po dobu 12 hodin (tento
proces probíhá v plynové peci, protože plyn je pro zpracování oceli šetrnější a
nezpůsobuje výraznější ztrátu uhlíku ze struktury materiálu). Poté je pomocí dvou
raznic (horní a spodní díl dláta) vytvarován definitivní profil dláta a nástroj
je zabalen do litinových třísek a vyžíhán po dobu 36 hodin ve speciální peci při
710 stupních Celsia.
Následně je obrobek nahrubo vybroušen a v konečné fázi je dláto definitivně vybroušeno
a osazeno rukojetí.
Tvrdost ostří dlát Stubai je přibližně 59 - 61 HRC.
/Zpracováno podle článku Ivana Whillocka z magazínu Chip Chats (říjen/listopad 1995)/
U všech těchto výrobních uzlů hraje zásadní roli ruční způsob práce a manuální i
vizuální kontrola kvality. Stěžejní je také know how, znalosti a dovednosti zkušených
pracovníků. Důležité je také nalezení optimální tvrdosti materiálu v HRC, která
nebude na úkor velké křehkosti.
Společnost Stubai je na svůj výrobní program dlát velmi hrdá. Ruční nástroje a nářadí
se těší velké oblibě v mnoha zemích celého světa.
Kromě řezbářských dlát zhotovuje společnost Stubai i další příslušenství, řezbářské
lavice, masivní řezbářské šrouby a další příslušenství.
Typy (tvary) dlát
Přímá (rovná) (Forma 1 - 11)
Dláta s přímým ostřím jsou nejpopulárnější a nejpoužívanější typy dlát (i profesionálové
často pracují pouze s tímto typem dlát). Jsou vhodné pro práci s paličkou i detailní
práci. Hrany dlát Stubai jsou jemně zaleštěny, proto je možné je držet i blízko
ostří a umožňují tak lépe kontrolovatelnou práci.
Dlouze zahnutá (Forma 12 - 20)
Tento typ dlát vytváří dlouhé plynulé oblé řezy. Jsou vhodná pro snazší práci v
menším prostoru, umožňují snadnější nalezení optimálního řezného úhlu.
Krátce zahnutá (Forma 21 - 32)
Krátce zahnutá dláta umožnují snadné tvarování dutých a vypouklých křivek a práci
ve velmi těsném prostoru (lžíce, misky, výrazné křivky soch apod.).
Opačná dláta (Forma 34 - 38)
Dláto s krátkým zahnutím, vhodné pro tvorbu konvexních tvarů. Ostré rohy dláta snadno
pronkají i do těžko přístupných a těsných míst. Dláta toho typu jsou vhodná pro
začišťování dutin apod.
Dláta „rybí ocásek“ (Forma 51 - 58)
Díky zúžení čepele poskytuje toto dláto více pracovního prostoru a lepší manipulaci.
Značení dlát (kódy) jsou sestaveny z šesti cifer. První dvojčíslí označuje typovou
řadu dlát (například řada 52, 55, 58 nebo 50). Druhé dvojčíslí formu ostří (celkový
tvar) dle výše uvedeného přehledu (například 12 je dlouze zahnutá forma, 55 „rybí
ocásek“, 2 přímá forma). Poslední dvojčíslí označuje šířku dláta (například 02 =
2 mm, 15 = 15 mm, 35 = 35 mm).
Profily dlát
Profil 1
Rovné dláto vhodné pro ukončovací zářezy, výrobu rámů, bednění a všude tam, kde
je nutné vytvářet přímé řezy. Oboustranné ostří pro maximální univerzálnost nástroje.
Profil 2
Zkosené dláto použitelné podobně jako nůž pro precizní řezy, intarzie, dokončovací
řezy. Oboustranné ostří pro všestranné použití.
Profil 3 - 6
Dláta s mělkým a středně mělkým profilem pro všestranné použití. Vytváří jemné křivky,
spirály, linky a jsou vhodná pro detailní práce. Dláta mají velmi dlouhá ostří.
Profil 7 - 9
Dláta s velkým profilem pro tvorbu křivek a dekorativních řezů. Ideální pro detailní
a velmi jemnou práci. Dláta mají velmi dlouhá ostří.
Profil 11 (U) Veiner
Dláta typu Veiner značky Stubai mají hlubší tvarování čepele, než U dláta běžně
dostupná na trhu. Jsou vhodná pro tvorbu hlubokých obloukovitých řezů, detailů (např.
očí či vlasů soch apod.).
Forma V
Dláto s dlouhým ostřím ve tvaru V. Dláta Stubai ve tvaru V jsou mírně zaoblená pro
snazší ostření a menší riziko vylomení.